Architectuur in Nederland – V

Groninger Museum
  • Datum: 27 t/m 31 augustus 2018

VAN  ASSEN  NAAR  HAMBURG

Tijdens de vijfde excursie Eigentijdse Architectuur in Nederland richten we de blik noordwaarts. Gaandeweg kwamen we op het idee om meteen een stukje naar het oosten door te rijden en ook Bremen en Hamburg in het programma op te nemen.

We beginnen in Assen bij het Drents Museum en Theater De Nieuwe Kolk. In Eelde bezoeken we De Buitenplaats en in Groningen het hoofdkantoor van de Gasunie. Natuurlijk ontbreken het Groninger Museum, het UMCG en het Zernike College niet. Daarna gaan we door naar Bremen waar we onder andere de oude binnenstad, het Rathaus, het Universum en de Weser Tower gaan bekijken. In Hamburg staat de wijk Speicherstadt, het totaal gerenoveerde oude havengebied, centraal met de Elbe Philharmonie als oogappel. Daarnaast bezoeken we onder andere het kantoor van Unilever en het Sumatra Kontor.

Belangstelling

Programma

Dag 1 : Assen, Eelde, Groningen
De bus rijdt langs twee opstapplaatsen en zet vervolgens koers naar Assen. We bezoeken het Drents Museum (Erick van Egeraat) en Theater & Bibliotheek ‘De Nieuwe Kolk’ (Bureaus Greiner en De Zwarte Hond). Dan bezoeken we twee gebouwen van Alberts en Van Huut: De Buitenplaats in Eelde en het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen. Vlakbij ligt het lab Infectieziekte (Zwarte Hond).
Diner en overnachting in Groningen.

Dag 2 : Groningen
We beginnen de dag bij het Groninger Museum (Alessandro Medini), maar gaan het museum niet binnen. Daarna bekijken we twee gebouwen van het Universitair Medisch Centrum en drie op de Zernike Campus.
Vervolgens rijden we naar Bremen en verkennen we de Altstadt. Overnachting in Bremen

Dag 3 : Bremen
We beginnen het dagprogramma in Bremerhaven met een bezoek aan het Klimahaus 8oOL (Thomas Klumpp). In het Auswandererhaus maken we kennis met de Duitse emigratiegeschiedenis in de tweede helft van de 19de eeuw.
Na de lunch reizen we terug naar Bremen,waar een lokale gids ons door het Stadtentwickelungsprojekt Überseestadt leidt, het grootste in zijn soort binnen Europa. De Weser Tower (Helmut Jahn), het Scheepvaartmuseum (Hans Scharoun) en het prachtige 15de eeuwse Rathaus zitten in die verkenning.
Diner en overnachting in Bremen.

Dag 4 : Hamburg
‘s Ochtens transfer naar Hamburg.
We brengen de hele dag door in Speichertadt, waar voormalige vemen en entrepots totaal andere functies hebben gekregen. Een hoogtepunt is het bezoek (met rondleiding) aan de in 2017 geopende Elbphilharmonie, een meesterwerk van Herzog en De Meuron.
Ook gaan we binnen in het Unilever-Haus (Behnisch Architekten) en lopen we langs het Sumatrakontor (Erick van Egeraat). In de loop van de dag komen we ook bij het Dockland en de Tänzende Türme (beide van Bureau BRT)
Diner en overnachting in Hamburg.

Dag 5 : terugreis
Terugreis naar Nederland.
We stoppen bij de kunstenaarskolonie Worpswede. Daar lunchen we ook en vervolgens rijden we huiswaarts.

Belangstelling