Architectuur in Nederland – IV

Zwolle, Museum De Fundatie
  • Datum: 6-7 oktober 2017

arnhem – zwolle

We zetten onze verkenning van de moderne architectuur in Nederland voort met een tweedaagse excursie naar het gebied tussen Arnhem en Zwolle. Tijdens deze tweedaagse excursie bezoeken we onder andere projecten van Ben van Berkel, Hans van Heeswijk, Bierman-Henket en Alberts & Van Huut. Onder de foto’s leest u er meer over.

De vijf excursies naar Eigentijdse Architectuur in Nederland:

2015: Soesterberg –  Almere – Zaandam
2016: Rotterdam
2017: Delft – Wassenaar
2017: Arnhem – Zwolle 
2018: Assen – Hamburg

Belangstelling

Inleiding

In Arnhem bezoeken we het nieuwe NS-station (2015), een veel geprezen ontwerp van Ben van Berkel en de Theater- en Dansacademie van de Hogeschool InHolland (Bierman-Henket, 2004) die hun creatie bijna helemaal onder het maaiveld bouwden.
Het netwerkbedrijf Alliander in Duiven is gehuisvest in het meest duurzame kantoorgebouw van Nederland. De ruimte tussen vijf bestaande gebouwen werd voorzien van een grote atriumkap, een ‘klimaatkas’. Daarbij zijn veel van de bouwmaterialen hergebruikt.

Architectenbureau RAU zorgde voor het ontwerp.
Museum More in Gorssel werd in 2015 door Hans van Heeswijk getekend. We bekijken ook de collectie die vooral modern-realistisch werk bevat.
In Zwolle staan twee bezoeken gepland: Museum de Fundatie, in 2013 door Bierman-Henket voorzien van een imposante ovalen koepel en het Isalaziekenhuis, ook in 2013 in gebruik genomen en ontworpen door Alberts & Van Huut.

Belangstelling