Architectuur in Nederland – III

Bibliotheek TU Delft
  • Datum: 28 april 2017

Delft – wassenaar

De derde etappe van onze verkenning van hoogtepunten uit de moderne Nederlandse architectuur brengt ons naar Delft en Wassenaar. In Delft draait het programma vooral om Bureau Mecanoo en in Wassenaar om dat van Kraaijvangers. Onder de foto’s leest u er meer over.

Dit zijn de vijf excursies naar Eigentijdse Architectuur in Nederland:

2015: Soesterberg –  Almere – Zaandam
2016: Rotterdam
2017: Delft – Wassenaar
2017: Arnhem – Zwolle
2018: Assen – Hamburg

Belangstelling
No post was found with your current grid settings.

You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.

Inleiding

 

In Delft bezoeken we de aula en de bibliotheek van de Technische Universiteit. Het auditorium is in 1966 ontworpen door Van den Broek en Bakema. De aula biedt plaats aan 1300 mensen. Op de begane grond bevindt zich een mensa die in 1999 door Bureau Mecanoo opnieuw is ingericht.

Naast het auditorium ligt de bibliotheek, ook een ontwerp van Mecanoo. Het was in 1998 hun eerste grote opdracht. Ze voorzagen het gebouw van een groot afhellend grasdak dat in de jaren die volgden heel wat ‘leermomentjes’ heeft opgeleverd. Uiteindelijk werd in 2009 het hele dak vernieuwd.

In het centrum van Delft bezoeken we het stadskantoor met daarin het NS-station.

 

Ook die opdracht werd door Mecanoo verworven. Het station is sinds februari 2015 in gebruik en het stadskantoor nadert zijn voltooiing.

Wij reizen verder naar Wassenaar. Daar is in september 2016 Museum Voorlinden geopend, een particulier museum voor moderne kunst. Kraaijvangers Architecten ontwierpen het. Ze hebben het gebouw zo goed mogelijk aangepast aan de omringende duinlandschap en heel veel aandacht besteed aan natuurlijke dagverlichting. De tuin is ontworpen door Piet Oudolf. Natuurlijk bezoeken we de vaste Caldic Collectie en de wisseltentoonstelling.

Belangstelling