Architectuur in Nederland – 1

Zaandam: het beeldbepalende stadhuis in het nieuwe stadshart
  • Datum: 2-3 oktober 2015

SOESTERBERG – ALMERE – ZAANDAM

De laatste decennia verschijnen ook in ons land steeds meer gebouwen die vallen in de categorie postmodernistische architectuur, een term die vooral een verzamelbegrip lijkt te zijn voor alles wat niet in de klassieke bouwstijlen past die zich twee millennia lang vanuit de erfenis van Vitruvius hebben ontwikkeld. Vanuit het deconstructivisme schijnen we inmiddels via de hightech en het historiserende postmodernisme bij de Las Vegas architectuur te zijn aanbeland. In de mondiale shortlist van ‘stararchitecten’ staan ook verschillende bekende Nederlandse namen. 

Tijdens deze tweedaagse excursie bezoeken we een aantal opvallende projecten die de laatste jaren zijn gerealiseerd. Dat daarbij het Inntel in Zaandam onze pleisterplaats zal zijn, ligt natuurlijk voor de hand. De architecten van twee projecten die we bezoeken hebben trouwens inspiratie gezocht en gevonden bij Mies van der Rohe, de grondlegger van de moderne Amerikaanse architectuur.

Belangstelling
No post was found with your current grid settings.

You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.

Programma

Dag 1 : Houten, Soesterberg, Almere, Zaandam

Via het voormalige Aluminium Centrum in Houten (ontworpen door Micha de Haas) rijden we naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg (ontwerp: Dick van Wageningen). We vervolgen onze verkenning met een wandeling en busrit door Almere en komen tegen de avond aan bij het Inntel, de blikvanger in het nieuwe centrum van Zaandam (ontwerp: Molenaar & Van Winden). Tijdens een wandeling zullen we zeker het nabij gelegen stadskantoor (ontwerp: Soeters Van Eldonk) niet overslaan.

Dag 2 : Middenbeemster, Utrecht

We beginnen de dag bij de CONO Beemster kaasfabriek in Middenbeemster (ontwerp: Bastiaan Jongerius) en worden daarna ontvangen in de Villa Jongerius in Utrecht: een al wat ouder en niet zo bekend project, maar wel heel verrassend.

Belangstelling