Toscane-West

Lucca: het Romeins theater blijft herkenbaar
  • Datum: 21 t/m 28 juni 2016

Vanuit een centraal gelegen hotel in Lucca verkennen we die stad en de omgeving:
Pisa, Pietrasanta, Carrara, Montecatini en Pistoia
.

No post was found with your current grid settings.

You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.

Inleiding

Van 2012-2015 organiseerde Phileas vier zeer geslaagde reizen door de Povlakte. Ook voor mensen die Noord-Italië al eerder hadden bezocht, zat in elke reis een aantal verrassingen. Daarom hebben we besloten op de ingeslagen weg door te gaan. Toscane is het volgende reisdoel.

Menigeen associeert de naam van die provincie onmiddellijk met de stad Florence. Na een korte pauze komen vaak ook de namen Pisa, Sienna en Lucca naar boven borrelen, maar stadjes zoals Pistoia, Prato en Pietrasanta zijn bij weinigen bekend. Tijdens deze reis willen we u laten zien dat sommige van die kleinere stadjes heel wat te bieden hebben en zijn een bezoek meer dan waard zijn. En dan is er natuurlijk nog die bergrug van marmer in het achterland van Carrara, met de mooie naam Alpi Apuane. We gaan op bezoek in de groeve van Fantiscritti, de enige waar marmer wordt gewonnen via tunnelbouw. Ooit kwam Michelangelo hier hoogstpersoonlijk de blokken aanwijzen die hij wilde hebben.

Een prettige bijkomstigheid bij deze reis is, dat we alle excursiepunten kunnen bereizen vanuit één hotel. De stad Lucca ligt voor ons doel erg centraal.

Tijdens deze reis zullen we vooral gebruik maken van openbaar vervoer. Naar Pisa, Prato en Pistoia gaan we per trein. Overal ligt het station aan de rand van het stadscentrum. Alleen voor de dagtocht naar Pietrasanta, Massa en Carrara hebben we een bus gehuurd.

Toscane-West is nr. 5 op het kaartje hieronder:
Grand Tour door Italië: 7 etappes

Programma

Dag 1:
Heenreis Amsterdam- Pisa met Transavia. Op weg naar het hotel bezoeken we San Pietro in Grado.

Inchecken en diner in ons hotel.
Dag 2:
We brengen de hele dag door in Lucca en bezoeken onder andere het Palazzo Mansi en het museum in de Villa Guinigi.

Diner op eigen gelegenheid in Lucca of in ons hotel.
Dag 3:
Pietrasanta is hét kunstenaarsstadje van Toscane. Veel beroemde beeldhouwers hebben of hadden er een atelier. Mitoraj en Botero zijn twee van hen. We bezoeken een van de werkplaatsen ‘onder werktijd’. Botero maakte in de San Antonio Abate een wel heel bijzondere voorstelling van Het Laatste Oordeel. Ook het lokale museum is de moeite waard.

Aansluitend reizen we door naar Carrara. Ook bezoeken we de groeve Fantiscritti in de Alpi Apuane.
Dag 4:
We verblijven de hele dag in Pisa. Bezienswaardigheden genoeg: natuurlijk de Dom, maar ook het Baptisterium, de Camposanto, het Museo di San Matteo, het Museo delle Sinopie en het Museum van de Dom.
Dag 5:
Per trein naar Prato. Daar bezoeken we onder andere het Museo Opera Duomo en het Palazzo Pretoria.
Dag 6:
Zowel in Lucca als in Pisa moeten we het werk nog afmaken.
Dag 7:
In Pistoia bezoeken we de Dom, het fraai gerestaureerde Ospidale del Ceppo, het Museo Civico en de Fondazione Marini. Een bezoek aan treinenfabrikant Ansaldo Breda staat niet op ons programma…
Dag 8:

Terugreis naar Nederland.