Santorini Kreta Mycene

Festos: de schijf met lineair-A schrift
  • Datum: 22 september t/m 1 oktober 2017

Deze reis gaat langs de Minoïsche en Myceense bezienswaardigheden op Santorini, Kreta en de Peloponnesos. Tijdens de HOVO-cursus is onder andere een verband gelegd tussen de tussen de archeologie en de geologie van de eilanden in de Egeïsche Zee.

Deze reis sluit aan bij de volgende twee HOVO cursussen:
– De Griekse Prehistorie (Amersfoort)
– Vroege beschavingen in Griekenland (Nijmegen)

Een eerdere Phileas-reis naar dit gebied vond plaats in juni 2014.

Belangstelling
No post was found with your current grid settings.

You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.

Inleiding

Omstreeks 1625 v.Chr. was een zware vulkaanuitbarsting op het eiland Thera (Santorini), een ongekend grote natuurramp die gepaard ging met zware aardbevingen, uitzonderlijk hoge aswolken en tsunami’s, de hoofdoorzaak van de ondergang van de Minoïsche beschaving.

Zo’n 125 km naar het zuiden op Kreta lag het paleis van Knossos op een heuvel. Het werd daarom gespaard, maar 100 jaar later zou een aardbeving het paleis alsnog verwoesten. Het zou de nekslag zijn voor een cultuur die onder andere een schrift hanteerde dat bekend staat onder de naam Lineair A en dat de voorloper is van het latere Lineair B, dat op zijn beurt weer verwant is met het Grieks. Het nog ouder hiërogliefenschrift op de schijf van Phaistos vormt zeker een van de pronkstukken van het grondig opgeknapte archeologische museum in Heraklion dat in 2014 wordt heropend.

Het machtsvacuüm dat door het wegvallen van de Minoïsche cultuur ontstond, werd na verloop van tijd opgevuld door de Myceners, de eerste Grieks sprekende stammen op het vasteland van Griekenland. Agamemnon woonde in de koninklijke burcht van Mycene. Even verderop ligt de burcht van Tyrins. Nestor, een andere beroemdheid uit de Trojaanse oorlog, bouwde zijn paleis aan de andere kant van de Peloponnesos. Rond 1200 v.Chr., kort na de val van Troje, ging ook de Myceense beschaving ten onder.

Onze reis gaat langs de Minoïsche en Myceense bezienswaardigheden op Santorini, Kreta en de Peloponnesos. Naast bekende doen we ook enkele minder bekende maar niet minder interessante plaatsen aan.
Tijdens de HOVO-cursus is onder andere een verband gelegd tussen de tussen de archeologie en de geologie van de eilanden in de Egeïsche Zee. De fresco’s van Akrotiri, het Paleis van Knossos en de schijf van Phaistos, de filosoof Plato die Kritias en Timaios een Dialoog liet aangaan en die ons daarmee, met de geologische kennis van nu, dichter bij de oplossing van het raadsel van Atlantis bracht.

Belangstelling

Programma

Dag 1: Amsterdam – Santorini
Met Aegean Airlines vliegen we van Amsterdam via Athene naar Santorini. Transfer naar Hotel Matina (www.hotel-matina.com). Diner en overnachting.
Dag 2: Fira en Nea Kameni
Transfer naar Fira. We bezoeken het Museum van Prehistorisch Thera. Aansluitend boottocht naar Nea en Palea Kameni. Na terugkomst in Fira, vrije tijd en terug naar het hotel. Diner in een Grieks restaurant dicht bij het hotel (op eigen gelegenheid). Overnachting in het hotel.
Dag 3: Akrotiri, Pyrgos en transfer naar Kreta
Bezoek aan de totaal gerenoveerde opgraving van Akrotiri, die in 2013 na een sluiting van acht jaar is heropend.
Na een middagpauze in het traditionele Griekse dorp Pyrgos dalen we af naar de haven van Athinios en nemen we de boot naar Kreta. Na aankomst in Heraklion transfer naar Hotel Galaxy in Heraklion (www.galaxy-hotel.com). Diner en overnachting.
Dag 4: Knossos, Archanes, Fourni
Vandaag bezoeken we de paleisheuvel van Knossos, het plaatselijke museum in Archanes en de Minoïsche begraafplaats in Fourni. Diner en overnachting in het hotel.
Dag 5: Festós, Gortyna, Matala
Bezoek aan de opgravingen van Festós en Gortyna en het kustplaatsje Matala. Diner en overnachting in het hotel
Dag 6: Heraklion en transfer naar Pireaus
Na een uitgebreide renovatie en modernisering is het archeologische museum van Heraklion vorig jaar heropend. Aansluitend rijden we naar het Lassithi Plateau en bezoeken daar de Dictaeïsche grot. Na terugkomst in Heraklion is er voldoende tijd om in de stad op eigen gelegenheid te gaan eten. Daarna schepen we ons in op de boot naar Piraeus. Overnachting in tweepersoonscabines.
Dag 7: Nationaal Museum en Methana
Na aankomst in Piraeus rijden we naar het Nationaal Archeologisch Museum in Athene. Bij aankomst is er eerst tijd voor koffie en/of een ontbijt op eigen gelegenheid in het museum-restaurant.
Met de bus naar de Peloponnesos. Net voorbij het Kanaal van Korinthe buigen we af naar het schiereiland Methana. De vulkaan aldaar markeert het noordwestelijke eindpunt van de Helleense boog. Dan door naar Hotel Petite Planete in Mycene (www.petiteplanet.gr). Diner en overnachting in het hotel.
Dag 8: Mycene en Dendra
Bbezoek aan het mooie museum van Mycene en de opgravingen van Mycene/Midea en Dendra. Diner en overnachting in ons hotel in Mycene.
Dag 9: Tiryns en Nafplion
Bezoek aan de burcht van Tiryns en het archeologische museum van Nafplion. ’s Avonds diner in een Grieks restaurant in Argos (op eigen kosten). Overnachting in ons hotel in Mycene.
Dag 10: Terugreis
Transfer naar het vliegveld Eleftherios Venizelos van Athene. Terugreis naar Amsterdam met Aegean Airlines.