Rembrandt-Velázquez

Velàzquez en Rembrandt
  • Datum: 13 december 2019

Rembrandt & Velázquez zijn de twee grootste 17e-eeuwse meesters van hun land

De één uit het protestantse Nederland en de ander afkomstig uit het katholieke Spanje. Het Rijksmuseum en het Museo Nacional del Prado brengen ze voor het eerst samen. Op vrijdag 13 december bieden we een rondleiding aan over de tentoonstelling. Details van de rondleiding treft u onder de foto's.

Belangstelling

Inleiding

In de 17de eeuw leefden Nederland en Spanje op gespannen voet met elkaar. Tegelijkertijd bracht die eeuw de twee allergrootste schilders ooit voort. Ze hebben elkaar nooit ontmoet en wisten waarschijnlijk niet eens van elkaars bestaan. Toch gebruikten ze dezelfde kleuren met subtiele licht-donker contrasten. Beiden beheersten de kunst van het portretteren tot in de finesses. Bovendien namen ze allebei afstand van de traditionele op de oudheid georiënteerde kunst uit Italië.

Voor deze tentoonstelling zijn 42 schilderijen afkomstig uit zeven landen aan het Rijksmuseum uitgeleend. De meeste komen uit het Prado.


Programma

Op vrijdag 13 december hebben we voor twee groepen een rondleiding over deze tentoonstelling kunnen boeken:

Aanvang 1e tour: 11:45 uur
Aanvang 2e tour: 13:45 uur

Wie zich voor deze rondleiding aanmeldt, reist op eigen gelegenheid naar het Rijksmuseum, bijvoorbeeld per trein en tram. Met de Museumkaart heeft u gratis toegang tot het museum. Voor de rondleiding betaalt u € 10,-

Belangstelling