Napels en Campania

  • Datum: 20 t/m 27 februari 2023

Etappe 11 van de culturele Giro d’Italia brengt ons naar een streek die in 79 na Chr. door het noodlot werd getroffen. Het klinkt wrang maar juist daardoor is in onze tijd een schat aan relicten uit de Romeinse tijd aan het licht gekomen.

Belangstelling

Inleiding

Etappe 11 van de culturele Giro d’Italia brengt ons naar een streek die in 79 na Chr. door het noodlot werd getroffen.

Het klinkt wrang maar juist daardoor is in onze tijd een schat aan relicten uit de Romeinse tijd aan het licht gekomen.

De Vesuvius is niet de enige actieve vulkaan in dit gebied. De magmahaard onder de Flegreïsche velden ten noordwesten van Napels heeft zich in het verleden ook regelmatig geroerd.

Voor het eerst komen we ook in een stad die door Grieken is gesticht: Paestum of Poseidonia zoals het aanvankelijk heette.

Belangstelling

Programma

Dag 1:

Heenreis Amsterdam – Napels met Transavia
Na aankomst bezoeken we het Capodimonte museum.

Dag 2:

Ons hotel ligt aan de rand van het historisch centrum. We verkennen de binnenstad te voet en doen dat  in twee delen. Na de lunch bezoeken we de opgraving van Ercolano.

Dag 3:

De Benedictijner abdij van Monte Casino is onze eerste stop. Daarna bezoeken we in Capua de Sant’Angelo in Formis en in Caserta het enorme Palazzo Reale en Domkerk San Michele ArcAngelo.

Dag 4:

Eerst een ruime verkenning van Pompeï. Later op de dag bezoeken we de Villa Oplontis, bekend om zijn prachtige fresco’s.

Dag 5:

Pozzuoli ligt in het gebied van de Flegreïsche velden. We bezoeken zeker de tempel van Augustus, het Flavisch amfitheater en de Serapistempel en misschien de zwavelbronnen. Na de middag zijn we in Baiae, Capo Misene en in het Piscina Mirabilis.

Dag 6:

Het Archeologisch Museum van Napels herbergt veel vondsten uit Pompeï. Na de lunch lopen we het tweede gedeelte van de stadswandeling.

Dag 7:

Per bus naar Paestum. In de omgeving van Paestum houden veel boeren buffels. Daarom bezoeken we een boerderij waar mozzarella wordt gemaakt. Een goede lunchplek ook!

Dag 8:

Transfer naar het vliegveld en terugreis naar Nederland.

Belangstelling