Kopenhagen

Kopenhagen
  • Datum: 17 t/m 21 juni 2019

17 t/m 21 juni 2019

In 2019 richten we onze pijlen op  Kopenhagen en Malmö. We bezoeken werk van architecten die buiten Denemarken wat minder bekend zijn en natuurlijk staan ook iconische projecten zoals de wijk Ørestad, de Sontbrug en de Turned Torso van Calatrava op het programma.

Belangstelling

Inleiding

Net als in de havensteden Rotterdam, Amsterdam, Bremen en Hamburg, zijn de laatste jaren ook de oude havens in Scandinavië op de schop gegaan.
Het is interessant om de renovatieprojecten in de havengebieden van die steden te vergelijken met de keuzes die in de Noordzeehavens zijn gemaakt. Die vergelijkende studie heeft al een paar keer verrassende inkijkjes opgeleverd. Zo bleek in Bremen een niet verwacht staatsrechtelijk aspect mee te spelen.

Belangstelling

Programma

Dag 1:
Na een vroege vlucht van Eindhoven naar Kopenhagen (07:00-08:20) maken we deze dag optimaal gebruik van de bus. Eerst bezoeken we de Grundtvigskerk (P. Jensen Klint 1940) en de Bagsvaerdkerk (J. Utzon 1976), daarna rijden we over De Brug naar Malmö waar we onder andere Calatrava’s Turned Torso gaan bekijken. Aan het einde van de dag keren we terug naar Kopenhagen.

Dag 2:
Wandeling door het centrum langs / met bezoek aan o.a. de Christiaansborg, het Thorvaldsens Museum, de Amalienborg, de Marmorkerk, het Joods Museum (Libeskind 2004), de Black Diamond Bibliotheek (Schmidt Hammer Lassen 1999), het Blox-architectuurcentrum (OMA 2017), Christianshavn en de Vor Frue kirke (C. Hansen 1829).

Dag 3:
Sluseholmen met o.a. woningen van Sjoerd Soeters, met de veerboot naar de Opera (Jørn Utzon 2005), Ny Carlsberg Glyptotek (bezoek aan collectie en binnentuin).
Stadsdeel Ørestad met gebouwen van o.a. Bjarke Ingels.

Dag 4:
Museum Louisiana Humlebaek, Maritiem Museum Helsingør (B. Ingels 2013)

Dag 5:
Terugvlucht Kopenhagen – Eindhoven 08:50-10:15