Ithaka

Sirenen-mozaïek , Bardomuseum Tunis
  • Datum: 9-19 september 2019

We bezoeken de eilanden Kefallonia, Ithaka en Lefkas en het aangrenzende deel van het vasteland dat ook tot het rijk van Odysseus behoorde. In de Myceense tijd waren orakels populair. We bezoeken er twee die behoren tot de oudste van het land.

De reis sluit aan op een HOVO-wintercursuscursus die we in januari 2019 op enkele plaatsen zullen verzorgen, maar deelname aan de cursus is geen voorwaarde voor deelname aan de reis.

Belangstelling

Inleiding

Het thema van deze reis is de zoektocht naar Odysseus’ paleis. Het rijk van de Myceense koning strekte zich uit over de Ionische eilanden en Aitolokarnania, de aangrenzende strook vasteland aan de westkust van Griekenland. We bezoeken een aantal plaatsen waar bekende archeologen tevergeefs hebben gezocht en ook het Thineadal, waar een Brits team van geologen en archeologen de laatste jaren zijn zinnen op heeft gezet. Het bezoek aan de opgraving bij Stavros op Ithaka zal ongetwijfeld een van de hoogtepunten van deze reis zijn. Ook doen we twee belangrijke orakels aan, die van Dodona en Acheron. Het zijn de oudste van het land en Odysseus bezocht ze allebei.

Belangstelling

Programma

Ter oriëntatie hieronder het programma van 2016. In 2019 zal het op een paar plaatsen worden aangepast.

Dag 1:
heenreis Amsterdam – Preveza.
Dag 2:
Bezoek aan nekropolis en aan het Archeologische Museum van Preveza.
Dag 3:
Vlakbij Preveza ligt een aantal oude stadsstaatjes. Kassope is er een van.
Dag 4:
Via Astakos naar Kefalonia. Bezoek aan de grotten bij Sami.
Dag 5:
Dagtocht naar Ithaka. Bezoek aan Stavros: het “paleis van Odysseus” en de Musea in Stavros en Vathi.
Dag 6:
We beginnen de dag bij de Mykeense graven bij Mazarakata, bloot gelegd door vader en kleinzoon Goekoop. Vlakbij ligt het schitterende Byzantijnse klooster Agios Andreas met een verzameling prachtige ikonen. Bij Argostoli vond in 1944 een drama plaats dat geen Griek onbekend is. Het Italiaanse monument herinnert  de voorbijganger aan die droeve dagen.
Dag 7:
Wandeling door het Thiniadal waar geologen vermoeden dat het paleis kan hebben gelegen. We bekijken het dal vanaf beide hellingen.
Dag 8:
We varen naar Lefkas, het eiland waar Wilhelm Dörpfeld Ithaka vermoedde.  Aan het einde van de dag zijn we weer terug in Preveza.
Dag 9:
Dagexcursie naar het orakel van de heilige eik in Dodona en het nieuwe Archeologische Museum in Ioannina.
Dag 10:
Dagexcursie naar het Nekromanteion, het dodenorakel van Charon.  Ook volgen we de Acheron.
Daarna door naar het schilderachtige  havenstadje Parga.
Dag 11:
Terugvlucht Preveza – Amsterdam