Grieks- en Bulgaars-Thracië

Thracische kunst in Sofia
  • Datum: 10 t/m 21 september 2021

In 2021 reist Phileas naar Grieks- en Bulgaars-Thracië. Tijdens deze reis richten we ons tien dagen lang op dit bijzondere volk dat in de 4de en 5de eeuw v.Chr. leefde in Bulgarije en het Noordoosten van Griekenland.

Belangstelling

Inleiding

In 1984 keken bezoekers stomverbaasd naar de prachtige gouden en zilveren voorwerpen die op de tentoonstelling “Het goud der Thraciërs” in Boymans-van Beuningen waren tentoongesteld. Voor velen was het de eerste kennismaking met een in onze streken weinig bekende cultuur, waarvan de hoogtijdagen min of meer samenvielen met de tijd van de grote Macedonische koningen.

Tijdens deze reis richten we ons tien dagen lang op dit bijzondere volk dat in de 4de en 5de eeuw v.Chr. leefde in Bulgarije en het Noordoosten van Griekenland.

Belangstelling

Programma

Dag 1:
Heenreis Eindhoven – Sofia met Wizz Air. Na aankomst transfer per bus naar Kavala. Diner en overnachting in Kavala.

Dag 2:
Voor de eerste kennismaking met de geschiedenis van de oude Griekse kolonie in het antieke Thracië gaan we naar het onlangs gerenoveerde Archeologisch Museum in Kavala.
Daarna bezoeken we de opgraving en het museum in Abdera, geboorteplaats van de grote denkers  Protagoras en Democritus
Gezamenlijk diner ‘buitenshuis ‘ in Kavala

Dag 3:
Verkenning van het eiland Thassos. In de oudheid maakte dit eiland deel uit van Thracië. Later is het door Griekse kolonisten van het Cycladische eiland Paros bewoond.
We bezoeken onlangs prachtig gerenoveerde museum in Limenas waar de geschiedenis van de Griekse kolonie wordt verhaald.  Bij Alykes liggen de groeven van het beroemde Thassisch marmer.
Diner en overnachting in ons hotel in Kavala.

Dag 4:

We verlaten Kavala. Onderweg naar Alexandroupolis bezoeken we de opgraving van de oude Griekse stad Maronia. De vondsten van deze opgraving worden bewaard in het plaatselijke museum, een geremoveerd traditioneel herenhuis.
Diner en overnachting in ons hotel in Alexandroupolis.

Dag 5:
Een hele dag naar het eiland Samothraki. Bezoek aan de opgravingen en het museum (indien open) in  het heiligdom van de Grote Goden van Samothraki.
Diner en overnachting in ons hotel in Alexandroupolis.

Dag 6:
Bezoek aan het Archeologisch Museum van Alexandroupolis en aan de opgravingen van de oude Griekse steden Maronia en Mesimvria Zoni. Zo mogelijk lopen we ook binnen bij het gerenoveerde traditionele herenhuis Tavanioti dat als museum is ingericht.
Diner en overnachting in ons hotel in Alexandroupolis. 

Dag 7:
Van Alexandroupolis naar Plovdiv (Bulgarije). We rijden eerst naar de Griekse stad Orestiada.
We proberen toestemming te krijgen om de zeer bijzondere opgraving van een Romeinse begraafplaats in het dorp Mikri Doxipara te mogen bezoeken. Na passage van de grens brengen wij een bezoek aan de Thrasiche graftombe in Alexandrovo. Diner en overnachting in ons hotel in Plovdiv .

Dag 8:
Het klooster van Backovo is beroemd om zijn prachtige Byzantijnse fresco’s uit de 16de eeuw. Verder naar het zuiden ligt Perperikon, een van de belangrijkste opgravingen van Oud-Thracië . Ook het Kardzali Museum met veel Thrasiche vondsten uit de omgeving staat op het programma.
Diner en overnachting in ons hotel in Plovdiv.

Dag 9:
Van Plovdiv naar Stara Zagora waar wij het Historisch Regionaal Museum gaan bezoeken. Vervolgens rijden wij naar de beroemde Thrasiche graftombe in Kazanluk, bekend om zijn prachtige fresco’s. Tenslotte bezoeken we het Iskra Historisch Museum in Kazanluk.
Diner en overnachting in Plovdiv.

Dag 10:
Het dagprogramma start in het archeologisch Museum van Plovdiv. Daarna wandelen we door het oude gedeelte van de stad met daarin veel traditionele 19de-eeuwse woningen alsmede een Romeins theater. Na de lunch rijden wij door naar het Historisch Museum in Sofia, beroemd om zijn Thracische schatten.
Diner en overnachting in Sofia.

Dag 11:
Verkenning van de Bulgaarse hoofdstad. In een crypte aast de Alexander Nevski Kathedraal ligt met een prachtig Iconen Museum. We wandelen langs de Russische kerk, het presidentiële paleis, de Rotonde van St. Joris en de Ayia Sofia kerk en bezoeken het Nationaal Archeologisch Museum.
Diner en overnachting in ons hotel in Sofia.

Dag 12:
Transfer van Sofia naar Thessaloniki en terugreis naar Nederland.

Belangstelling