Cyprus – eiland in beweging

  • Datum: 22 januari 2020

Voor het eerst is in Nederland een grote expositie over de geschiedenis van Cyprus te zien.
Maar liefst 400 objecten vertellen een verhaal dat 9000 jaar bestrijkt. Aphroditebeelden van marmer, een gesteente dat niet op Cyprus voorkomt, gouden sieraden uit het Nabije Oosten, dierfiguren uit Egypte, bronzen ketels, Romeinse mozaïeken, enz. Van oudsher hebben culturen uit oost en west, uit noord en zuid elkaar op Cyprus gekruist. Phileas organiseert een rondleiding op 22 januari.

Belangstelling

Inleiding

Maar liefst 400 objecten vertellen een verhaal dat 9000 jaar bestrijkt. Aphroditebeelden van marmer, een gesteente dat niet op Cyprus voorkomt, gouden sieraden uit het Nabije Oosten, dierfiguren uit Egypte, bronzen ketels, Romeinse mozaïeken, enz.

De strategische ligging in de Middellandse Zee en de overvloed aan natuurlijke rijkdommen zorgden ervoor dat op Cyprus het oude Nabije Oosten, Egypte en de Griekse wereld met elkaar in aanraking kwamen. Duizenden jaren lang bleef het eiland het dynamische middelpunt van handel en ontmoetingen. De voortdurende uitwisseling van producten en ideeën zorgde voor een rijke, gevarieerde en opvallend eigen cultuur. Van oudsher hebben culturen uit oost en west, uit noord en zuid elkaar op Cyprus gekruist.

Een deel van de expositie gaat over markante historische figuren en archeologische opgravingen vanaf de negentiende eeuw op Cyprus. Maar ook de actuele illegale opgravingen en handel in oudheden komen aan bod. Artistieke natuurfoto’s op de wanden en subtiel bewegende projecties vormen het decor van het tentoonstellingsverhaal. Uiteraard is er ook aandacht voor de zeven Grieks-orthodoxe UNESCO-kerkjes tegen de achtergrond van het fotogenieke Troödosgebergte.


Programma

Op 22 januari hebben we voor Phileas een rondleiding over deze tentoonstelling kunnen boeken.

Aanvang
1ste  tour   
11:30 uur
2de  tour    13:30 uur 

Om u voor de excursie aan te melden, drukt u op de groene knop hieronder.

De deelnemers reizen op eigen gelegenheid naar het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Met de Museumkaart heeft u gratis toegang tot het museum. Voor de rondleiding betaalt u € 10,-

Belangstelling