Cycladen oktober

Delos Leeuwenterras
  • Datum: 1-11 oktober 2018

We bezoeken de eilanden in het hart van de Cycladen:
Paros, Naxos, Delos, Mykonos, Tinos en Syros.
Na terugkomst in Athene sluiten de de reis af met een bezoek aan het Museum voor Cycladische kunst.
Onze route en dagindeling worden mede bepaald door de vaarschema’s van de veerboten. Vanuit Piraeus varen die allemaal min of meer Noord-Zuid en nauwelijks Oost-West.

Reizen naar de Griekse eilanden trekken altijd veel belangstellenden. Daarom organiseren we in 2018 deze reis twee keer: in juni en in oktober.

Belangstelling

Inleiding

Al twee keer eerder deden we een aantal eilanden van de Cycladen aan. Komend jaar richten we ons op het centrale deel van de eilandengroep.

Op het kleinste eiland, Delos, waren in de 5deeeuw v.Chr. de schatten van de Attisch-Delische Zeebond opgeslagen. Pericles vond dat echter niet zo’n veilige plek en liet in 454 de kas overbrengen naar Athene, waar hij tot ongenoegen van op een na alle leden van de bond een deel van het geld meteen uitgaf aan de bouw van de Parthenontempel. Het maakte er de onderlinge samenwerking in de strijd tegen de Perzen niet beter op.

Belangstelling

Programma

Dag 1: Heenreis
Amsterdam-Athene met KLM 12:20-16:35
Diner en overnachting in een Hotel Ilissos in Athene.

Dag 2:
Vroeg ontbijt en vertrek naar Piraeus voor de boottocht naar Paros en transfer naar ons hotel.

Wandeling naar Parikia (museum en Katapoliani kerk). Aansluitend verkenning van het oude gedeelte van Parikia. Diner en overnachting in ons hotel.

Dag 3: 
Rondrit over het eiland Paros. Wij bezoeken Marathi, de vindplaats van het beroemde Parisch marmer. Lefkes, Logaras en Naouissa zijn traditioneel Parische dorpen. Diner in een restaurant in Parikia (op eigen kosten).

Dag 4: 
Per bus naar Naoussa en vanaf daar per boot naar Delos en Mykonos. Bezoek aan de geboorteplaats van Apollo en Artemis, een van de belangrijkste religieuze centra van de oudheid. Middagpauze in Mykonos. Het locale Archeologische Museum op Mykonos is facultatief. Terugreis per boot naar ons hotel op Paros voor diner en overnachting.

Dag 5: 
Met de ferry naar Naxos en rondrit langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland, onder andere de heiligdommen van Dionysos in Iria en van Demeter in Gyroula-Sagri. Daar bezoeken we ook het plaatselijk museumpje.

Verder naar het traditionele dorp Chalki en naar Melanios waar een van de onafgewerkte Kouros beelden in een oude marmergroeve ligt. In Naxos stad bezoeken we de Portara, de bewaard gebleven poort van een nooit afgebouwde archaïsche tempel. We varen terug naar Paros en schuiven aan bij het diner in ons hotel.

Dag 6: 
Afscheid van Paros. We verhuizen naar het eiland Tinos. Meteen na aankomst bezoeken we het Archeologische Museum en de Mariakerk (het Griekse Lourdes). In de loop van de middag door naar ons hotel voor diner en overnachting.

Dag 7: 
Verkenning van het eiland Tinos. Eerst naar de prachtige traditionele duiventillen van Tarabathos. Vervolgens naar de dorpen Kardiani, Isternia en Pyrgos in het het noorden van het eiland. Onderweg bezoeken we marmergroeven en in Pyrgos het  marmermuseum. Lunch in het kustdorp Panormos en dan terug naar ons hotel aan de andere kant van het eiland.

Dag 8:

‘s-Ochtends eerst naar Xobourgo, de dominerende rots waar de Akropolis van een oude Griekse stad lag en waar de middeleeuwse Venetiaanse hoofdstad van Tinos lag. Vanaf de top is het uitzicht magnifiek. Deze wandeling is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn. Via het traditionele dorp Volax rijden we terug naar Tinos stad.

Om 15:00 uur vertrekt de ferry naar Syros. Ons hotel  ligt op loopafstand van de haven. Wandeling naar de katholieke stad Ano Syros, een stevige klim.
Diner op eigen gelegenheid in Ermoupolis.

Dag 9:

We beginnen de dag in het Archeologische Museum van Syros. Aansluitend per bus naar Chalandriani waar de Griekse archeoloog Christos Tsoundas een aantal van de beroemde Cycladische beelden heeft gevonden die te zien zijn in de grote musea van Athene.

Wij wandelen naar de Cycladishe nederzetting Kastri, ongeveer anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. Voor wie dit te zwaar is: de bus rijdt door naar San Michali.
Diner op eigen gelegenheid in Ermoupolis.

Dag 10:

We brengen de ochtend door in de neoklassieke stad Ermoupolis en wandelen langs de belangrijkste neoklassieke gebouwen, monumenten en kerken. De stad kende in de tweede helft van de 19de eeuw een grote economische groei.
Om 15:00 uur vertrekt de boot naar Piraeus. Na aankomst door naar Hotel Ilissos voor diner en overnachting.

Dag 11: Terugreis
Per bus naar het Cycladisch Museum in Athene

Na de lunch transfer naar het vliegveld en terugvlucht naar Amsterdam met KLM 17:20-19:55.

Belangstelling