Chicago

Cloud gate van Anish Kapoor
  • Datum: 28 augustus t/m 6 september 2017

Chicago vormt de bakermat van de moderne Amerikaanse architectuur. De Chicago school en het Chicago Institute of Architecture zijn onverbrekelijk verbonden met grote namen zoals die van Frank Lloyd Wright, Louis Sullivan en Mies van der Rohe. Ook de wolkenkrabberbouwers Skidmore, Owings & Merill hebben hun roots in deze stad.

Inleiding

Eindelijk gaat het er van komen: de reis naar Chicago, bakermat van de moderne Amerikaanse architectuur, een eretitel die de stad al sinds het einde 19de eeuw draagt. Het Illinois Institute of Architecture is dan ook de meest gerenommeerde architectuuropleiding van het land.

Louis Sullivan ontwierp in 1895 een gebouw met wel 11 verdiepingen, een niet eerder gekende prestatie die ruim een eeuw later natuurlijk in het niet valt bij de spectaculaire wolkenkrabbers waar Skidmore, Owings & Merrill vanaf 1960 mee kwamen. Sullivan ontwikkelde binnen de Chicago School of Architecture het modernisme, een stijlvorm die tot in onze dagen een begrip is. In de eerste decennia van de vorige eeuw gaf Frank Lloyd Wright een impuls aan de architectuur. Hij paste nieuwe materialen en vormen toe met onder meer een aantal prachtige art deco prairiehuizen als resultaat.

Na de tweede wereldoorlog sloeg Mies van der Rohe een andere weg in. Hij koos voor open vormen en op het oog iele constructies met dakoverstekken en puien die doorliepen tot aan de grond. Het Crown Building van de IIT en de Farnsworth House buiten de stad behoren tot de niet te missen iconen van deze stroming.

We zullen ook werk zien van vele andere stararchitecten en kunstenaars, zoals het Pritzker Paviljoen van Frank Gehry, de Cloud Gate van Anish Kapoor en de uitbreiding van het Chicago Art Institute door Renzo Piano.

Tenslotte maken we een dagtocht naar Racine en Milwaukee om FL Wright’s  beroemde Johnson Waxfabriek en Calatrava’s Art Museum met eigen ogen te aanschouwen.

Kortom, wat betreft het thema moderne architectuur wordt dit het absolute hoogtepunt van 2017.

Belangstelling

Programma

Dag 1:
Heenreis Amsterdam-Chicago met United Airlines 10:55-13:10
Transfer naar het Milenorth Hotel 4* en verkenning van de Magnificant Mile. Vanaf het Hancock Observatory uitzicht over de stad.
Dag 2:
Boottocht langs Skyscraper City. Daarna verkenning van The Loop (Central Area) en een wandeling langs gebouwen uit de late 19de en vroeg 20ste eeuw.
Dag 3:
In Oak Park bouwde FL Wright zijn prairie houses. We bezoeken er een paar. Aansluitend terug naar de stad: Charnley-Persky house (Sullivan/Wright) en Museum of Contemporary Arts.
Dag 4:
vm  Eerst naar de Driehaus Museum (belangrijke collectie Tiffanyglas). Daarna bezoeken we het Auditorium Theater (Sullivan/Adler)
nm  The Loop (East Area) en een art deco wandeling langs o.a. Merchandise Mart, Century Tower, Civic Opera House en Union Station.
Dag 5:
vm  interieur van het Glessner House en het Illinois Institute of Technology (Mies van der Rohe).
nm  Robie House (FL Wright) en wandeling over terrein van de University of Chicago (H. Cobb).
Dag 6:
Per bus naar het Farnsworth House (Mies van der Rohe) in Plano-IL
Na terugkomst wandeling vanaf de Aqua Tower (Studio Gang Architects) naar de Navy Pier en de Lake Point Tower (school Mies van der Rohe).
Dag 7:
vm  Millennium Park. Via het Chicago Green Center (Tiffanykoepel), Gage Building (L. Sullivan) en het  University Club Building naar het Millennium Park: o.a. Pritzker Pavilion (F. Gehry), Cloud Gate (A. Kapoor) en Nichols Bridgeway (R. Piano).
nm  bezoek (op eigen gelegenheid) aan het Art Institute of Chicago, een van de belangrijkste kunstmusea van de VS.
Per bus naar het Farnsworth
Dag 8:
Bustocht naar Wisconsin: Milwaukee Art Museum (S. Calatrava), Johnson Wax International in Racine en Villa Johnson in Wingspread (beide van FL Wright).
Dag 9:

vm  geen programma
nm  transfer naar het vliegveld. Vertrek vlucht United Airlines Chicago-Amsterdam om 18:15
Dag 10:
Aankomst in Amsterdam om 09:30