Athene en Attica

Aegina, tempel van Aphaia
  • Datum: maart 2016

In het verlengde van HOVO-cursussen hebben we in het voorjaar van 2011 t/m 2017 steeds een stedenreis naar Athene en Attica georganiseerd. Een dagexcursie naar Marathon, het Artemisheiligdom in Vavron en Kaap Sounion en ook een boottocht naar Aegina maakten deel uit van deze zesdaagse reis.

Zodra de HOVO-cursus wordt herhaald, bieden we deze reis opnieuw aan.

Inleiding

De zesdaagse stedenreis naar Athene sluit aan bij een Hovo-curus: Het nieuwe Akropolismuseum en het leven in de stad Athene in de tijd van Perikles.

Met een vloeroppervlakteoppervlakte 10x zo groot als die van het oude museum hebben de Grieken een schitterend museum ingericht rondom het thema “de menselijke aanwezigheid op en rond de Akropolis vanaf de prehistorie tot in de late oudheid”. De bovenste etage is enigszins verdraaid en heeft glazen wanden. Hij ligt precies parallel aan de cella van de Parthenontempel, die op korte afstand zichtbaar is. Op de galerij is een 160 m. lange frieslijst aangebracht met daarin de friezen van de Parthenontempel, precies in oorspronkelijke volgorde, originele en ook veel kopieën van de beroemde Elgin marbles uit het British Museum.
De 5de en 4de eeuw v.Chr. was een periode van welvaart en democratie. Naast bouwactiviteiten op en rond de Akropolis was er echter ook altijd een dreiging van een Perzische inval. De veldslag bij Marathon en de zeeslag bij Salamis werden door de Atheners gewonnen, maar de geschiedenis had op die momenten net zo goed een heel ander vervolg kunnen krijgen.

In het verlengde van deze cursus organiseren we een zesdaagse studiereis naar Athene in maart. Een excursie naar Marathon, Kaap Sounion en het nieuwe museum en het gerenoveerde Artemisheiligdom van Vavron maken deel uit van deze korte reis.

Programma

Dag 1:
Heenreis Amsterdam-Athene met KLM.
Aankomst in de loop van de middag; aansluitend transfer naar Hotel Herodion****
Verkenning van de omgeving.
Hotel Herodion ligt in de Rovertou Galli Street, aan de voet van de Akropolis en vlak bij het Nieuwe Akropolismuseum. Zie www.herodion.com
Dag 2:
Bezoek aan de Akropolis, het Nieuwe Akropolismuseum en de zuidkant van de Akropolis: heiligdom en theater van Dionysus, het Asklepieion van Athene, enz.
Dag 3:
Bezoek aan de Griekse Agora en het Nationaal Archeologisch Museum.
Dag 4:
Bustocht naar Marathon (park en museum), Brauron (het onlangs gerenoveerde Artemisheiligdom en het museum) en de tempel van Sounion.
Dag 5:
Excursie naar de tempel van Afaia op het eiland Aegina.
Dag 6:
Na de middag transfer naar het vliegveld en terugreis naar Nederland.