Armenië en Georgië

Noravank klooster
  • Datum: mei 2022

In 2022 reist Phileas naar Armenië en Georgië.

Tijdens deze reis zijn geschiedenis en religie sleutelwoorden maar we gaan ook volop genieten van de prachtige landschappen waarin de kloosters en kerken zijn gebouwd.

Belangstelling

Inleiding

In 2022 reist Phileas naar Armenië en Georgië.

Beide landen kennen een zeer bewogen geschiedenis. De Heilige Berg Ararat lag ongeveer in het midden van Armenië totdat in 1917 het Ottomaanse leger honderdduizenden Armeniërs over de kling joeg en tweederde deel van hun land afnam.

Na de invoering van het communisme vormden beide landen, samen met Azerbeidzjan de Kaukasische Federatie. In augustus 1990 maakte Armenië zich los van de USSR. Georgië volgde in mei 1991 maar heeft inmiddels de provincies Zuid-Ossetië en Abchazië weer moeten afstaan.

Beide landen maakten al in de 1ste eeuw kennis met het christendom maar na het Concilie van Chalcedon in 505 ging de Armeense kerk een eigen weg, los van Rome en Byzantium, terwijl Georgië trouw bleef aan het orthodoxe geloof. In de 19de eeuw werd de Georgische kerk gedwongen samengevoegd met de Russisch Orthodoxe kerk maar sinds 1917 is het weer een zelfstandige autocefale kerk onder leiding van een patriarch.

Tijdens deze reis zijn geschiedenis en religie sleutelwoorden maar we gaan ook volop genieten van de prachtige landschappen waarin de kloosters en kerken zijn gebouwd.

Belangstelling

Programma

Dag 1:
Heenreis naar  Jerevan.

Dag 2: Jerevan
Kennismaking met de stad. We bezoeken onder meer het Overwinningspark, het Mantenadaran Museum met unieke oude manuscripten, de fonteinen en beelden langs de Cascadetrap, het Vrijheidsplein, Operagebouw, Nationaal Museum en het Genocide Monument.

Dag 3:
Etsjmiadzin – Hripsime – Zvartnots tempel
Etsjmiadzin is het spirituele centrum van Armenië. De moederkathedraal, een van de oudste kerken ter wereld, is gebouwd en ingewijd in 303. In Etsjmiadzin is ook de residentie van de Catholicos, het hoofd van de Armeense kerk.

De St. Hripsimekerk dateert van 618 en staat op de plaats waar Hripsime die met haar vrienden vanuit Rome naar Armenië was gevlucht, werd gemarteld. De St. Hripsimekerk is één van de meesterwerken van de Armeense architectuur.
Van de tempel van Zvartnots resten voornamelijk ruïnes maar zelfs daarin zijn de prachtige decoraties en de oorspronkelijk drie verdiepingen hoge koepelstructuur goed te zien.
Terug in Jerevan bezoek aan het Nationaal Museum.

Dag 4:
Chor Virap klooster – Noravank – Areni Winery
In de vruchtbare Ararat vallei is vanaf het middeleeuwse klooster Chor Virap het uitzicht op de heilige berg Ararat grandioos. In dit klooster werd in 301 het christendom tot staatsgodsdienst verklaard. Verderop ligt het klooster Noravank (9de-14de eeuw), het meesterwerk van Momik.

Bird’s Cavern is een tussen 2008 en 2010 opgegraven, zeer goed bewaard gebleven nederzetting uit de Kopertijd. Men vond er sporen van wijnproductie uit  4000 v.Chr. maar ook een 5500 jaar oude schoen en nog veel meer.

Dag 5:
Garni – Geghard – Sevanmeer – Dilijan
Garni is de enige heidense Mithras tempel in Armenië uit de 1ste eeuw en maakte deel uit van een groot Romeins gebouwencomplex.

Geghard is een deels in de rotsen uitgehouwen klooster. Het dateert uit de 12de eeuw, een bloeitijd van cultuur en hoogtijdagen van de Armeense architectuur.
Een hoge oever van het Sevanmeer staat bekend om zijn zeldzaam mooie uitzicht. Langs het meer staan twee prachtige Armeense kloosters, de St. Arakelots en de St. Astvatsatsin.

Dag 6:
Sanahin klooster – Haghpat klooster – Akhtala – Tbilisi (Georgië)
Vroeg vertrek richting Georgië. Onderweg bezoeken we de mooi gelegen kloostercomplexen van Haghpat en Sanahin. Beide staan ze op Werelderfgoedlijst. Haghpat dateert uit 976 en omvat behalve een kerk, een kapel, een scriptorium en een refter.

We bezoeken ook Akhtala, een vesting met een klooster. De oorspronkelijk 10de eeuwse Armeense kerk is in de Georgische tijd verbouwd tot een orthodoxe kerk. De fresco’s maken de kerk uniek in Armenië. Geen wonder dat hij geregeld Griekse pelgrims trekt.

Dag 7:
Tbilisi
Verkenning van de stad. Veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar in de oude binnenstad, onder andere de Metekhi kerk, de zwavelbaden, de Sioni kathedraal en Anchiskhati kerk. De Rustaveli Avenue is de hoofdstraat van Tbilisi. Vlakbij het Vrijheidsplein bevindt zich het Kunstmuseum, onder andere bekend om zijn bijzondere iconen en sieraden. Het meest waardevolle object van het museum is het borstkruis van Koningin Tamar. Tijdens haar regering (12de-13de eeuw) kende Georgië haar Gouden Eeuw.

Het Nationale museum van Georgië bezit een uitgebreide collectie gouden voorwerpen uit verschillende perioden van de geschiedenis van Georgië.

Dag 8:
David Gareji – Signagi  in de regio Kakheti, het ‘Land van wijn’
Het David Gareja-grotcomplex ligt in een grimmig, semi-woestijnachtig landschap. We staan stil bij het Lavra-klooster en lopen dan in ongeveer 50 minuten omhoog naar het Udabno-klooster. Daar zien we prachtige geschilderde grotten en hebben we een spectaculair uitzicht over Azerbeidzjan.

De regio Kakheti ligt in het oosten van Georgië en is beroemd om zijn wijnbouw.

Dag 9:
Kakheti regio
In de stad Kvareli gaan we op bezoek bij een lokale wijnmakerij. Daarna bezoeken we het fort van Gremi (17de eeuw) en het kloostercomplex Nekresi (4-16de eeuw). We lunchen bij een Kakhetische familie met lokale traditionele gerechten en zelfgemaakte wijnen.

Dag 10:
Signagi – Tbilisi
In Tsinandali bezoeken we het huismuseum van Alexander Chavchavadze. Hij was graaf en een belangrijk figuur in het 19de-eeuwse Georgië. Hij was het die “Europa” naar Georgië bracht. Daarna bezoeken we de stad Telavi, een stad die bekend staat om zijn boerenmarkt. Hoog boven Telavi ligt het 11de-eeuwse Alaverdi-klooster. Vanaf daar rijden we over de prachtige Gomboripas terug naar Tbilisi.

Dag 11:
Mtskheta – Kazbegi
Mtskheta, niet ver van Tbilisi, is de oude hoofdstad van Georgië. Na een bezoek aan het Jvari-klooster (6de-eeuw) en het Svetiskhoveli-klooster (11de-eeuw) vertrekken we naar Natiobnale Park  van Kazbegi. Onderweg doen we Ananoeri aan, mooi gelegen aan de bekende militaire snelweg, vlakbij het Jinvali waterreservoir. Een vroege aankomst in Kazbegi geeft u alle gelegenheid om te genieten van de prachtige natuur.

Dag 12:
Kazbegi
Een wandeling van 1,5 uur door bossen en valleien brengt ons naar de hoog gelegen Gergeti Trinity kerk, met een prachtig uitzicht op de Hoge Kaukasus en de stad Kazbegi. De gletsjer van de Kazbegi berg (5047m) is bij helder weer te zien. Daarna rijden we door de indrukwekkende Dariali-kloof, tot aan de grens met Rusland.

Dag 13:
Kazbegi – Kutaisi
Via de Rikotipas verlaten we de Kaukasus. We maken een stop in Gori, geboorteplaats van Stalin. Daar vlakbij ligt Uplistsikhe, een grottenstad uit de 6de-eeuw v.Chr. en ooit een halte op de zijderoute.

Dag 14:
Kutaisi
Na een wandeling over de kleurrijke lokale boerenmarkt gaan we naar het Gelati klooster, het belangrijkste culturele en educatieve centrum van de middeleeuwen. Het klooster werd in de 12de-eeuw opgericht door de koning David Agmashenebeli. Bijna alle Georgische koningen zijn hier begraven. Gelati staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Het klooster Motsameta is gebouwd op de plaats waar twee vorsten David en Konstantein Mkheidze werden geëxecuteerd omdat ze zich niet tot de islam wilden bekeren. Koning Bagrat III gaf in de 10de-eeuw opdracht de kerk te verbouwen. De hoog gelegen Bagratiekathedraal domineert het stadsbeeld.

Dag 15:
Vani – Kutaisi
In Vani zijn veel archeologische opgravingen gedaan. Daarbij zijn onder meer prachtige sculpturen en gouden voorwerpen gevonden. Veel ervan gaan terug op de Griekse tijd. Toen heette dit gebied Colchis en was het de reisbestemming van Jason en de Argonauten.

Na de lunch transfer naar het vliegveld van Kutaisi en vertrek naar Eindhoven met een rechtstreekse vlucht van Wizz Air.