Armenië en Georgië

Noravank klooster
  • Datum: 10-24 oktober 2022

In 2022 reist Phileas naar Armenië en Georgië. Twee jaar op rij hebben we deze prachtige reis moeten uitstellen, maar we rekenen erop dat hij komend najaar wél kan doorgaan.

Tijdens deze reis zijn geschiedenis en religie sleutelwoorden maar we gaan ook volop genieten van de prachtige landschappen waarin de kloosters en kerken zijn gebouwd.

Belangstelling

Inleiding

In 2022 reist Phileas naar Armenië en Georgië.

Beide landen kennen een zeer bewogen geschiedenis. De Heilige Berg Ararat lag ongeveer in het midden van Armenië totdat in 1917 het Ottomaanse leger honderdduizenden Armeniërs over de kling joeg en tweederde deel van hun land afnam.

Na de invoering van het communisme vormden beide landen, samen met Azerbeidzjan de Kaukasische Federatie. In augustus 1990 maakte Armenië zich los van de USSR. Georgië volgde in mei 1991 maar heeft inmiddels de provincies Zuid-Ossetië en Abchazië weer moeten afstaan.

Beide landen maakten al in de 1ste eeuw kennis met het christendom maar na het Concilie van Chalcedon in 505 ging de Armeense kerk een eigen weg, los van Rome en Byzantium, terwijl Georgië trouw bleef aan het orthodoxe geloof. In de 19de eeuw werd de Georgische kerk gedwongen samengevoegd met de Russisch Orthodoxe kerk maar sinds 1917 is het weer een zelfstandige autocefale kerk onder leiding van een patriarch.

Tijdens deze reis zijn geschiedenis en religie sleutelwoorden maar we gaan ook volop genieten van de prachtige landschappen waarin de kloosters en kerken zijn gebouwd.

Belangstelling

Programma

We beginnen de reis in Tbilisi, Georgië (ten noorden van Oost-Armenië).

Dag 1: Heenreis Amsterdam –Tbilisi 
Rechtstreekse vlucht met Georgian Airways 10:40-17:15 (in Georgië is het 2 uur later).

Dag 2: Sanahin klooster – Haghpat klooster – Akhtala – Dilijan (Armenië)
Vroeg vertrek richting Armenië. Onderweg bezoeken we de mooi gelegen kloostercomplexen van Haghpat en Sanahin. Beide staan ze op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Haghpat dateert uit 976 en omvat behalve een kerk, een kapel, een scriptorium en een refter.
We bezoeken ook Akhtala, een vesting met een klooster. De oorspronkelijk 10de-eeuwse Armeense kerk is in de Georgische tijd verbouwd tot een orthodoxe kerk. De fresco’s maken de kerk uniek in Armenië. Geen wonder dat hij geregeld Griekse pelgrims trekt.
Overnachting in Dilijan (“Armeens Zwitserland”).

Dag 3: Garni – Geghard – Sevanmeer – Dilijan
De hoge oever van het Sevanmeer staat bekend om zijn zeldzaam mooie uitzicht. Langs het meer staan twee prachtige Armeense kloosters, de St. Arakelots en de St. Astvatsatsin.
Garni is de enige heidense Mithras tempel in Armenië uit de 1ste eeuw en maakte deel uit van een groot Romeins gebouwencomplex.
Geghard is een deels in de rotsen uitgehouwen klooster. Het dateert uit de 12de eeuw, een bloeitijd van cultuur en hoogtijdagen van de Armeense architectuur.
Overnachting in Jerevan.

Dag 4: Jerevan
Jerevan is een van ’s werelds oudst bewoonde steden; vroeger een kruispunt van belangrijke handelswegen. Vandaag verkennen we de stad. We bezoeken onder meer het Overwinningspark, het Mantenadaran Museum met unieke oude manuscripten, de fonteinen en beelden langs de Cascadetrap, het Vrijheidsplein, Operagebouw, Nationaal Museum en het Genocide Monument.
Overnachting in Jerevan.

Dag 5: Chor Virap klooster – Noravank – Areni Winery
In de vruchtbare Ararat vallei is vanaf het middeleeuwse klooster Chor Virap het uitzicht op de heilige berg Ararat grandioos. In dit klooster werd in 301 het christendom tot staatsgodsdienst verklaard. Verderop ligt het klooster Noravank (9de-14de eeuw), het meesterwerk van Momik.
Bird’s Cavern is een tussen 2008 en 2010 opgegraven, zeer goed bewaard gebleven nederzetting uit de Kopertijd. Men vond er sporen van wijnproductie uit  4000 v.Chr. maar ook een 5500 jaar oude schoen en nog veel meer.
Overnachting in Jerevan.

Dag 6: Etsjmiadzin – Hripsime – Zvartnots tempel
Etsjmiadzin is het spirituele centrum van Armenië. De moederkathedraal, een van de oudste kerken ter wereld, is gebouwd en ingewijd in 303. In Etsjmiadzin is ook de residentie van de Catholicos, het hoofd van de Armeense kerk.
De St. Hripsimekerk dateert van 618 en staat op de plaats waar Hripsime die met haar vrienden vanuit Rome naar Armenië was gevlucht, werd gemarteld. De St. Hripsimekerk is één van de meesterwerken van de Armeense architectuur.
Van de tempel van Zvartnots resten voornamelijk ruïnes maar zelfs daarin zijn de prachtige decoraties en de oorspronkelijk drie verdiepingen hoge koepelstructuur goed te zien.
Daarna via de Gyumri, de tweede stad van het land, naar Vardzia (Georgië)
Overnachting in Vardzia (Georgië).

Dag 7: Vardzia – Gelati – Motsameta – Kutaisi
De grotten van Vardzia behoren tot de oudst bewoonde plaatsen in het land.
Vlakbij Kutaisi ligt het Gelati klooster, het belangrijkste culturele en educatieve centrum van Georgië in de middeleeuwen. Koning David Agmashenebeli stichtte het in de 12de eeuw. Bijna alle Georgische koningen zijn hier begraven. Gelati staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Het klooster Motsameta is gebouwd op de plaats waar twee vorsten David en Konstantein Mkheidze werden geëxecuteerd omdat ze zich niet tot de islam wilden bekeren. Koning Bagrat III gaf in de 10de eeuw opdracht de kerk te verbouwen.
De hoog gelegen Bagratiekathedraal domineert het stadsbeeld van Kutaisi.
Daar in de buurt overnachten we.

Dag 8: Prometheusgrot – Vani – Kutaisi
Na een verkenning van Kutaisi bezoeken we eerst de verbazingwekkend mooie Prometheusgrot.
In Vani zijn veel archeologische opgravingen gedaan. Daarbij zijn onder meer prachtige sculpturen en gouden voorwerpen gevonden. Veel ervan dateren uit de Griekse tijd. Toen heette dit gebied Colchis en was het de reisbestemming van Jason en de Argonauten. Alles is verzameld in een splinternieuw Archeologisch Museum.
Overnachting in Kutaisi.

Dag 9: Kutaisi – Gori – Kazbegi
Gori is het centrum van de Kartli-regio en de geboorteplaats van Stalin. We bezoeken het Stalinmuseum en gaan na de lunch door naar Kazbegi. Via de Rikotipas rijden we de Hoge Kaukasus in.
Overnachting in Kazbegi.

Dag 10: Gergeti Trinity – Darialikloof – Kazbegi
Door mooie valleien en bossen rijden we naar de hoog gelegen Gergeti Trinity kerk. Bij helder  weer heb je daar een prachtig uitzicht op de gletsjer van de Kazbegi berg (5047m) en op de stad Kazbegi. Daarna rijden we door de indrukwekkende Dariali-kloof tot aan de grens met Rusland.
Overnaching in Kazbegi.

Dag 11: Kazbegi – Mtskheta – Telavi
Mtskheta, niet ver van Tbilisi, is de oude hoofdstad van Georgië. We bezoek het Jvari-klooster (6de eeuw) en het Svetiskhoveli kathedraal (11de eeuw), beide op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Na de lunch rijden we door naar Kakheti, de regio die bekend staat om zijn wijn.
Via de Gomboripas komen we aan in Telavi, de belangrijkste marktstad van de streek.
Hoog boven Telavi ligt het 11de-eeuwse Alaverdi-klooster.
Overnachting in Telavi.

Dag 12: Telavi – Kvareli – Gavazi – Sighnagi
Vandaag verkennen we de regio Kakheti. In Tsinandali bezoeken we het huismuseum van Alexander Chavchavadze, een 19de-eeuwse graaf die die in zijn tijd van grote betekenis was voor het land. Hij was het die “Europa” naar Georgië bracht.
In de stad Kvareli gaan we op bezoek bij een lokale wijnmakerij. In de buurt liggen ook het fort van Gremi (17de eeuw) en het kloostercomplex Nekresi (4de-16de eeuw). We lunchen bij een Kakhetische familie met lokale traditionele gerechten en zelfgemaakte wijnen.
Overnachting in Signagi.

Dag 13: Signagi – David Gareji – Tbilisi
Het David Gareja kloostercomplex dateert uit de 6de eeuw en ligt in een grimmig half-woestijnachtig landschap.
Overnachting in Tbilisi.

Dag 14: Tbilisi
Verkenning van de oude en de nieuwe stad. Veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar in de oude binnenstad, onder andere de Metekhi kerk, de zwavelbaden, de Sioni kathedraal en de Anchiskhati kerk.
Na de lunch doen we nieuwe stad. De Rustaveli Avenue is de hoofdstraat van Tbilisi. Vlakbij het Vrijheidsplein bevindt zich het Kunstmuseum, onder andere bekend om zijn bijzondere iconen en sieraden. Het meest waardevolle object van het museum is het borstkruis van Koningin Tamar. Tijdens haar regering (12de-13de eeuw) kende Georgië zijn Gouden Eeuw.
Het Nationale museum van Georgië bezit een uitgebreide collectie gouden voorwerpen uit verschillende perioden van de geschiedenis van Georgië.

Dag 15: Terugreis Tbilisi – Amsterdam
Met Georgian Airways 07:00 – 09:40

Belangstelling