In de ban van de Ararat

Bronzen beeld van een edelhert, 1200-1000 v.Chr.
  • Datum: 24 april, of 18 september 2022

Hoewel de Ararat sinds 1921 niet meer in Armenië ligt, zijn deze beroemde heilige berg en de kleinste republiek van de Zuidelijke Kaukasus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Schitterende objecten uit het History Museum of Armenia in Jerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach zijn op deze tentoonstelling te zien.

Volgens de traditie stammen de Armeniërs rechtstreeks af van Hayk, een achter-achterkleinzoon van Noach die met zijn beroemde ark vastliep op de flanken van de Ararat.

In de tentoonstelling maakt de bezoeker een reis door de rijke geschiedenis van Armenië. Het gebied was al in de steentijd bewoond toen de homo erectus vanuit Afrika naar Eurazië trok en hier neerstreek. De eerste belangrijke leiders lieten zich rond 1500 v.Chr. in monumentale grafheuvels bijzetten. Vele eeuwen later, in 321 riep koning Tiridates III het christendom uit tot staatsgodsdienst. De Armeense Kerk is daarmee de oudste christelijke kerk ter wereld.

Gouden en zilveren sieraden, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers geven een beeld van de indrukwekkende archeologische rijkdom van Armenië, van de vroegste tijden tot de komst van het christendom.

Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliek van de Ark van Noach. Dit houtfragment van de ark zou de heilige Jacob van Nisibis in de 4de eeuw na Christus aan de voet van de Ararat hebben gevonden. Het reliek wordt bewaard in de oudste kathedraal ter wereld: de kathedraal van Etsjmiadzin. Bijna alle voorwerpen zijn voor het eerst in Nederland te zien.

Het Drents Museum heeft de voor dit jaar geplande expositie verplaatst naar 2022.

Belangstelling

Programma

Dag 1:
Heenreis

Dag 2:
Verkenning 

Dag 3:
We bezoeken

Dag 4:
Een hele dag

Dag 5:
Bezoek aan

Dag 6:
Na een bezoek aan

Dag 7:
Museum

Dag 8:
Terugreis naar Nederland

Belangstelling