In de ban van de Ararat

Bronzen beeld van een edelhert, 1200-1000 v.Chr.
  • Datum: 18 mei 2022

De geschiedenis van Armenië begint ongeveer 1500 v.Chr. In de loop der eeuwen wordt het land almaar groter In de eerste eeuw na Christus strekt het zich uit van de bergkammen van de Kaukasus t/m het huidige Israël. Het was dan ook niet vreemd dat in die tijd de apostelen Thaddeus en Bartholomeus in de Kaukasus verzeild raakten om het christendom te prediken. In 321 verhief Tiridates IV het christendom zelfs tot staatsgodsdienst. De concrete aanleiding hoort u tijdens de excursie maar Tiridates staat daarmee wel aan de basis van de Armeens-Apostolische kerk, een kerk die tot op de dag van vandaag bestaat en die wereldwijd dependances heeft, iets wat weer te maken heeft met de vele Armeniërs die in diaspora leven.

In de musea van de Armeense hoofdstad Jerevan en het nabij gelegen religieuze centrum in Etchmiadzin liggen schitterende voorwerpen, afbeeldingen en geschriften uit de prehistorie en de vroeg-christelijke tijd. Het is werkelijk heel bijzonder dat een deel van die spullen nu in Assen te zien zullen zijn.

Belangstelling

Historie

De geschiedenis van Armenië begint ongeveer 1500 v.Chr. In de loop der eeuwen wordt het land almaar groter In de eerste eeuw na Christus strekt het zich uit van de bergkammen van de Kaukasus t/m het huidige Israël. Het was dan ook niet vreemd dat in die tijd de apostelen Thaddeus en Bartholomeus in de Kaukasus verzeild raakten om het christendom te prediken. In 321 verhief Tiridates IV het christendom zelfs tot staatsgodsdienst. De concrete aanleiding hoort u tijdens de excursie, maar Tiridates staat daarmee wel aan de basis van de Armeens-Apostolische kerk; een kerk die tot op de dag van vandaag bestaat en die wereldwijd dependances heeft. Dat heeft te maken met de vele Armeniërs die in diaspora leven.

In de musea van de Armeense hoofdstad Jerevan en het nabij gelegen religieuze centrum in Etchmiadzin liggen schitterende voorwerpen, afbeeldingen en geschriften uit de prehistorie en de vroeg-christelijke tijd. Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliek van de Ark van Noach. Dit houtfragment van de ark zou de heilige Jacob van Nisibis in de 4de eeuw na Christus aan de voet van de Ararat hebben gevonden. Het reliek wordt bewaard in de oudste kathedraal ter wereld: de kathedraal van Etsjmiadzin.

Het is werkelijk heel bijzonder dat een deel van die schatten tijdens de expositie in Assen te zien zijn.

Belangstelling